EKONOMIJA TURIZMA I UGOSTITELJSTVA
Oznaka: 343ETU
Koordinator predmeta: Dr Slavica Tomić, docent
Godina/Semestar: 3/6
Nedeljni fond časova: 2+3
Broj kredita: 6
Cilj predmeta: Cilj je osposobiti studente smera Menadžment da ovladaju
pojmom ekonomija i problematikom razvoja turističke privrede. Turizam kao
propulzivna delatnost sve više će trpeti pomeranja od primarnog i sekundarnog ka
tercijalnom sektoru i informatici, što nalaže potrebu upravljanja promenama,
rastom i razvojem preduzeća i njihovog okruženja. Rezultat obrazovnog procesa
biće menadžeri turističke privrede.
Sadržaj predmeta: Pojam, značaj i ključne karakteristike turizma i
ugostiteljstva kao privredne delatnosti. Osnovni oblici razvoja turizma i
ugostiteljstva. Analiza turističkog i ugostiteljskog tržišta. Turističke
potrebe, karakteristike ponude i tražnje. Odlike turističkih i ugostiteljskih
usluga, kategorije i lokacije objekata, priprema i realizacija organizovanih
putovanja. Nabavka i obezbeđivanje zaliha, prodaja uslužnih programa,
finansijski efekti poslovnih operacija. Turističko-ugostiteljske organizacije po
njihovim tipovima, itd. Pravci razvoja međunarodnog turizma. Karakteristike
razvoja turizma i turističke politike razvijenih zemalja Evrope. Uslovi,
mogućnosti i perspektive razvoja turizma i ugostiteljstva u Srbiji.
Oblici provere znanja:
▪ dva kolokvijuma
▪ domaći rad
▪ usmeni ispit.
Potrebna predznanja i uslovi: 106EKP (Ekonomika preduzeća).
Jezik izvođenja predmeta: srpski.